Przekąski na Halloween – prosto, ale z polotem

Halloween, święto duchów i potworów, jest wspaniałą okazją do urządzenia imprezy. Możemy zaprosić znajomych, przebrać się w oryginalne stroje i wykorzystać tę okazję do wspólnego spędzenia czasu. Nie musimy podawać z tej okazji żadnych wytrawnych potraw – ciastka, kanapki czy domowe chipsy powinny zadowolić każdego gościa.

Łatwe przekąski z dyni

Warzywem, które najbardziej kojarzy się z tym świętem, jest z pewnością dynia. Oprócz dekoracji, możemy wykorzystać ją także w kuchni i przygotować na przykład sok dyniowy, dyniowe ciasto lub muffinki. Najprostsze receptury składają się z pulpy dyniowej, mąki, mleka i jajka. Warto też zapytać mamy lub babcie, one z pewnością znają sprawdzone receptury.

Dekoracja ma znaczenie

Na Halloween musi powiać grozą! Dekoracja miejsca, w którym odbywa się impreza, i stroje gości to nie wszystko – warto zadbać o szczegóły i udekorować przekąski w klimacie grozy, duchów i innych straszydeł. Najłatwiej wykorzystać do tego gotowe jadalne barwniki, posypki i polewy, powszechnie dostępne w sklepach. Papierowe talerzyki w pająki lub nietoperze, tematyczne serwetki – każdy taki drobiazg ma znaczenie przy tworzeniu klimatu. Jeśli przygotujemy dyniowe muffinki, możemy kupić jednorazowe foremki do muffinek z papieru w odpowiednie wzory.

Gotowe czy samodzielnie przyrządzane?

W sklepach można znaleźć także wiele gotowych słodyczy o tematyce Halloween – jak chociażby żelki w kształcie robaków czy ciastka w kształcie nietoperzy. Goście z pewnością o wiele bardziej docenią własnoręcznie wykonane przekąski, dlatego warto się postarać, szczególnie, że wiele przepisów nie wymaga od nas znacznego nakładu pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *