Ekologiczna kuchnia – zdrowa i oszczędna

W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się kwestii ochrony środowiska. Dbanie o nasz ekosystem stało się bardzo modne. Wzrasta także świadomość ekologiczna społeczeństwa – w coraz większej ilości miejsc stosuje się rozwiązania, które są korzystniejsze dla naszego środowiska w porównaniu ze standardowo stosowanymi. Warto zastanowić się, czy my sami jesteśmy w stanie zrobić coś więcej dla naszej planety.

Ekologia w kuchni

Dbanie o środowisko w naszym własnym otoczeniu dobrze jest zacząć od „serca domu” – kuchni. Można to robić na przeróżne sposoby – na przykład wymieniając żarówki na energooszczędne, czy myjąc naczynia w zmywarce, dzięki czemu zmniejszy się znacząco zużycie wody w naszym domu. Warto również zwrócić uwagę na nieco mniejsze rzeczy, pozornie nieistotne w naszym codziennym funkcjonowaniu, ale jednak mające ogromny wpływ na środowisko, w całościowym przełożeniu.

Technika małych kroków

Zastanówmy się na przykład, czy oszczędzamy w kuchni papier. Przy pieczeniu i pakowaniu żywności często zużywa się go bardzo dużo. Wystarczy jednak kupić plastikowe lub szklane pojemniki na żywność, których można używać wielokrotnie – znacząco przełoży się to na nasze zużycie papieru. Nie będziemy już również produkować brudnych, plastikowych woreczków (chociażby po zabieranych do pracy kanapkach), które nie rozkładają się w środowisku.

Ekologiczne wypieki

Przy pieczeniu można się zaopatrzyć, chociażby, w silikonowe foremki do babeczek, które bez problemu można nabyć w niskiej cenie, porównywalnej do foremek papierowych. Silikonowe foremki, przy odrobinie dbałości, będą nam służyć przez wiele lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *