Celiakia? Nie szkodzi! Robimy słodycze bez glutenu

Osoby chore na celiakię nie tolerują glutenu – białka zawartego w niektórych zbożach. Nie mogą spożywać go pod żadną postacią – mogłoby to skończyć się dla nich poważnym uszczerbkiem na zdrowiu, a nawet śmiercią. Nie oznacza to jednak, że muszą koniecznie zrezygnować z gotowych słodyczy – w końcu nic nie stoi na przeszkodzie, by wykonać je samodzielnie.

Dieta osoby chorej na celiakię

Osoba chora na celiakię powinna wykluczyć z diety wszystko, co zawiera skażone glutenem zboża – chleb, mąki, makaron i inne produkty mączne. To jednak nie wszystko – wiele gotowych produktów, powszechnie sprzedawanych w sklepach, również zanieczyszczonych jest glutenem. Produkty, które są produkowane w normalnych zakładach produkcyjnych, mogą zawierać śladowe ilości glutenu, ponieważ do ich wykonania użyto przedmiotów, które wcześniej miały z nim styczność. Dla własnego zdrowia lepiej kupować produkty oznaczone specjalnym symbolem lub przygotowywać je samodzielnie.

Bezglutenowe restauracje

Podobnie jak z produktami, wygląda sytuacja z restauracjami. Nie wszędzie możemy zjeść dania, które w żaden sposób nie zostały zanieczyszczone glutenem. Mało która knajpka ma także możliwość przygotowywania potraw dla celiaków na osobnym blacie roboczym. Z tego powodu warto nauczyć się kilku prostych przepisów, także przepisy na słodycze, niż ryzykować naszym zdrowiem.

Szczegóły, o których należy pamiętać

Do przygotowania w pełni bezglutenowej słodkiej przekąski, oprócz odpowiednich składników, potrzebne nam będą osobne naczynia i przyrządy kuchenne. Szczególnie należy wystrzegać się z korzystania z przyrządów drewnianych, które miały wcześniej kontakt z glutenem. Dobrze jest posiadać osobne foremki do pieczenia – na przykład zakupić papierowe, jednorazowe foremki do muffinek. W ten sposób zyskamy pewność, że produkty nam nie zaszkodzą, a my będziemy cieszyć się pysznym smakiem mimo choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *